Sayfalar

5 Kasım 2009 Perşembe

Dinamo Bükreş 0-3 Galatasaray


Her ne kadar D.Bükreş çok güçsüz bir takım olsada Galatasaray'ın bugün pozisyon vermeden net bir skorla sahadan galip ayrılması artık takımda bazı şeylerin rayına oturmaya başladığının bir göstergesi oldu. Rijkaard maça Sivasspor 11'ini aynen sahaya sürerek başladı ki çoğu kişi bazı oyuncuların dinlenmesini bekliyordu. Özellikle ben Kewell'ın dinlendirilmesini bekliyordum ama Rijkaard takım düzenini bozmak istemediğinden olsa gerek rotasyona gitmeye gerek duymadı.
Galatasaray maç boyunca çok fazla pas yaptı ve topun hep kendinde kalmasını sağladı. Tabi bunda en büyük pay sahibi D.Bükreş'in hocasıydı çünkü Galatasaray'ın savunmadan top çıkarmada yaşadığı sorunu sağır sultan bile duymuşken o buna yönelik hiçbir taktik geliştirmemiş ve oyuncularına Galatasaray'ı hep kendi sahalarında beklemelerine yönelik bir taktik vermiş. Maç 2-0 olduktan sonra biraz olsun ilerde basmayı akıl ettiler ama iş işten çoktan geçmişti.
Galatasaray'da Topal, Sarp ve Barış üçlüsünden oluşan orta saha iyice oturmaya başladı ve rakibe çok iyi baskı uyguluyorlar. Ayrıca özellikle Barış rakip ceza sahası içinde bolca görünüyor ve tehlikeli ataklarda pay sahibi oluyor (her ne kadar son hamlelerde oldukça sıkıntı yaşasada). Orta sahada bu üçlü oynayınca geri dörtlüde oldukça rahatlıyor ve kanat oyuncuları Sabri ile Hakan Balta daha rahat hücuma katılabiliyorlar.
Nasıl Barcelona'da kanat bekleri hücuma kalktıklarında ön libero Yaya Toure savunma oyuncuları Puyol ile Pique'nin arasına girip savunmayı üçlüyorsa Galatasaray'da da aynısı uygulanmalı ve Sabri ile Hakan Balta hücumda iken M. Topal savunmaya yakın oynayıp savunmayı üçlemeli. Hem böylece savunma açıklarında azalma olur hem de Galatasaray hücumda +2 oyuncu ile oynar. Ayrıca kanat beklerinin hücuma bolca çıkmalarıyla ileri 3lünün sağında ve solunda oynayan oyuncular oldukça rahatlarlar ve daha efektif olabilirler.
Neyse tekrardan maça dönecek olursak Galatasaray bolca pas yaptığı maçta kilidi yine Kewell'ın golüyle açtı. Avustralyalı attığı gol ile ne kadar kaliteli bir oyuncu olduğunu bir kez daha gösterdi. Hem topu önüne alışı hem de son vuruşu muhteşemdi. Bence Türkiye'de Alex ile birlikte oyun zekası en gelişmiş oyuncudur Kewell. Oyun zekası demişken Sabri'den de bahsetmemek olmaz. Rijkaard ile birlikte her geçen gün daha iyiye gidiyor ve özellikle futbol zekasında büyük ilerleme kaydediyor. Sırf bu yüzden Rijkaard'ı tebrik etmek gerekir. Sabri bugüne kadar Fatih Terimle, Geretsle, Hagiyle, Feldkampla ve Skibbeyle çalıştı ama hiçbir zaman bu yıl gösterdiği ilerlemeyi gösteremedi. Hatta çoğu zaman ilerleme yerine gerileme gösterdi ve geçen sene kadro dışı bile kaldı. Demek ki Rijkaard Sabri'nin futbolunu bile bu kadar ilerletebiliyorsa gerçekten çok büyük bir teknik adam ve onun kıymetini bilmemiz gerekiyor.
Ama bence bugün Nonda'yı sahada gereğinden fazla tuttu ve sakatlanmasına engel olamadı. Sivasspor maçında ki gibi oyunu koparmışken onu maçtan almalıydı. Gördüğüm kadar da Nonda kasığından sakatlandı ve büyük bir ihtimal bu haftaki Diyarbakırspor maçında oynayamayacak (umarım ben yanılıyorumdur).
M. Topal'ın da hakkını vermek gerekiyor. Oldukça güzel bir gol attı ve maç boyuncada savunmaya hep yardım etti. O da sezon başına göre ilerleme kaydeden futbolculardan.
İkinci yarıda Arda'nın karşı karşıya kaçırdığı pozisyonun hazırlanışı harikaydı. Galatasaray yaklaşık olarak 15 pas yaptıktan sonra bu pozisyonnu buldu. Aslında Arda'da fena vurmadı ama kaleci çok iyi refleks gösterdi.
Her ne kadar Galatasaray bugün iyi oynayıp net bir skor elde etmiş olsa da rakip takımın oldukça kötü olması bizi yanıltıyor olabilir. Bu galibiyet ile Galatasaray Avrupadaki son 10 deplasman maçından da yenik ayrılmamış oldu ve oldukça iyi bir istatistiğe ulaştı. Umarım devamı da gelir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder